Dacă ești preocupat de metode de a proteja mediul poți face acest lucru și acasă, indiferent dacă ești chiriaș sau proprietar. În plus, în acest fel o să ai surpriză plăcută să constați că economisești bani.

 1. Locația
  Când îți cumperi o casă sau o închiriezi ia în considerare cu atenție unde este amplasată în funcție de drumurile pe care le ai de făcut. Dacă este aproape de muncă, cumpărături și locurile tale de divertisment este posibil să nu ai nevoie de o mașină. Fără să mergi cu o mașină economisești banii pe combustibil, asigurare și întreținere auto și reduci poluarea localității în care stai. Așa îți rămân bani mai mulți pentru nevoile și plăcerile tale și ai satisfacția că și tu ai contribuit la efortul general ca să respirăm un aer mai curat.
 2. Lumina
  Înlocuiește becurile cu incandescență cu becuri cu lumină flourescentă, mai eficiente din punct de vedere energetic pentru că vei economisi bani și vei contribui la reducerea consumului de energie. Folosește lumina electrică strict în camerele unde ești și, când pleci de acasă, verifică dacă ai închis întrerupătoarele. Nu uita să reciclezi becurile la magazinele de produse electrice care au standuri speciale pentru becuri folosite. Nu arunca bateriile de la telecomandă și du-le la magazinele care le reciclează.
 3. Căldura
  Monitorizează-ți atent centrala termică sau caloriferul în caz că ești racordat la sistemul centralizat de încălzire. Când ești acasă nu ține căldura la maxim, deoarece căldura multă este chiar nesănătoasă. Nu ține căldura pornită și geamul deschis, ci închide termostatul și aerisește camera, după care pornește-l din nou. Când pleci din casă reglează temperatura la doar câteva grade și poți economisi energie și bani. Dacă ai posibilitatea, instalează-ți o centrală termică programabilă care își reglează singură funcționarea ținând cont de temperatura pe care ai setat-o. Ridică jaluzelele primăvara, toamna și iarna în timpul zilei și lasă soarele să încălzească natural camerele. Vara închide jaluzelele și folosește la minim instalația de aer condiționat. Schimbă filtrele o dată pe an la instalația de aer condiționat ca să nu consume multă energie electrică. Pentru o mai bună izolare termică, schimbă termopanele vechi sau izolează ferestrele cu bandă purfix.
 4. Apa
  Nu spăla sub jet puternic de apă, ci consumă atât cât ai nevoie. Folosește detergenți de calitate, care nu poluează mediul. Folosește mașinile de spălat rufe și vase la capacitatea maximă și programează-ți anumite zile pentru spălat. Sortează lucrurile pe care le speli și alege programele economice de spălat în funcție de tipul de rufe.
 5. Curățenia
  Unele materialele de curățare pot fi scumpe și sunt fabricate cu substanțe chimice toxice. Alege materiale de curățare care poluează cât mai puțin mediul după utilizare și diluează-le în funcție de ce ai de curățat. Poți economisi bani și proteja mediul făcând propriile tale materiale de curățare. Tot ce îți trebuie sunt câteva ingrediente de bază pentru gospodărie, precum oțet, suc de lămâie, bicarbonat de sodiu și borax pentru a curăța totul, de la ferestre până la gresie. Căută online rețete și sugestii.
 6. Redu consumul de… consumabile, refolosește-le și reciclează-le
  Materialele consumabile din casă pot fi folosite eficient ceea ce te ajută să economisești bani și contribui astfel la reducerea deșeurilor. De exemplu, poți folosi în multe cazuri o cârpă în loc de prosoape de hârtie. Cumpără produse de igienă consumabile în vrac, nu la bucată și alege produse de curățenie concentrate. Caută produse făcute din conținut reciclat. Și nu uita să reciclezi.
 7. Frigiderul
  Pentru a menține frigiderul funcționând eficient nu îl lipiți cu spatele de perete ca să permiteți aerisirea și păstrați ventilatorul curat. Motorul nu va trebui să funcționeze la fel de tare dacă ventilatorul este curat. Reglează temperatura din frigider în funcție de cea din casă si vei economisi curent electric și bani. Fă ordine în frigider și evaluează exact de ce produse ai nevoie și când trebuie achiziționate. Produsele mai perisabile se țin la vedere în frigider.
 8. Economisește energia
  Orice obiect casnic ținut pornit consumă energie și bani. Nu lăsa pornite electrocasnicele și electronicele de care nu ai nevoie și folosește-le atunci când chiar ai treabă cu ele. Închide televizorul atunci când nu te uiți la el. Folosește mașina de spălat rufe sau vase atunci când este încărcată la capacitate maximă. Pe lângă faptul că economisești energia și resursele planetei vei constata că vei cheltui mai puțin.
 9. Decorează verde
  Plantele de casă sunt ca filtrele de aer vii și pot ajuta la curățarea aerului și în plus arată bine, schimbând ambianța pentru tine și familia ta.