Economisirea a înregistrat un ritm ridicat de creștere, de 13,9% în 2021, soldul economisirii fiind de circa 97 miliarde euro, ceea ce arată că românii au încredere să își țină banii la bănci, a afirmat Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), la emisiunea „Pastila de Bunăstare” din cadrul campaniei #Dreptullabanking, inițiată de ARB.
Această creștere s-a menținut și pe parcursul anului 2022, cu un ritm de creștere de două cifre. Ea consideră foarte important faptul că la nivelul întregii economii, inclusiv în perioada crizei sanitare, românii au înțeles că trebuie să aibă economii de măcar două-trei salarii pe care să le folosească în caz de nevoie. Potrivit statisticii ARB, în România există aproximativ 15 milioane de titulari de depozite care au avut încredere să încredințeze banii sistemului bancar pentru că este solid, stabil și rezilient.
Gabriela Folcuț a spus că anul 2021 a fost cel mai bun an pentru sistemul bancar după criza din 2008-2010, toți indicatorii care reflectă evoluția creditării, a economisirii înregistrând creșteri. Astfel, creditarea a avansat cu 14,8% în 2021, fiind cel mai înalt ritm de creștere din 2009 încoace. La fel, din punct de vedere al solvabilității sistemului bancar, indicatorul de solvabilitate s-a situat la un nivel ridicat, alături de gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, în timp ce rata creditelor neperformante a cunoscut un trend descendent. Toate aceaste lucruri arată că sistemul bancar este solid, indicatorul de solvabilitate fiind de 22,26%, de aproape trei ori peste minimul solicitat de 8%.
Românii care își țin banii în bănci trebuie să știe că depozitele lor sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare până la un echivalent de 100.000 de euro per titular, per bancă, acest plafon fiind unul european, a precizat directorul executiv al ARB.
Pentru cei care au mai mulți bani recomandarea pentru economisire a ARB este în primul rând să folosească depozitele și conturile de economii, iar pentru cheltuielile de zi cu zi să folosească conturile de card sau cele curente. Pentru cei care au disponibilități mai mari de 100.000 de euro per titular, per bancă este bine să distribuie banii în mai multe bănci.
În această situație de criză, românii ar trebui să aibă puși deoparte măcar două-trei salarii, adică să aibă banii disponibili pentru orice situație care poate să apară, să aibă încredere în sistemul bancar și în Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.