Ai avut vreodată senzația că nu te-ai întors cu mai nimic de la cumpărături, dar s-a și dus suta de lei? Dacă ți se întâmplă des și dacă cu o săptămână înainte de salariu ești mirat că s-au dus toții banii, avem câteva idei încât să descoperi unde zboară banii. Te întrebi ce instrumente de banking te-ar ajuta?

Evidența cheltuielilor

  • Folosește mai des cardul: Plătind cu cardul poți să vezi, la final de lună, negru pe alb pe ce ai cheltuit banii și câți bani ai cheltuit
  • Aplică regula 50-30-20: 50% cheltuieli absolut necesare: rate, chirie, facturi, cheltuieli cu mâncare și alte lucruri esențiale; 30% este dedicat lucrurilor la care visezi: o ieșire la film, o cină romantică; 20% pune-i deoparte, deschide un cont de economii.

Când știi nu mai poți să ignori

Întreabă un consultant de la banca ta sau apelează la internet banking unde găsești instrumente de tracking, sms alert, istoric tranzacții etc. 

Ți-e frică să te uiți la cheltuieli?

Știm că e greu și că uneori nici nu deschizi plicurile sau mail-urile cu facturi și de multe ori plătești penalizări. Iată trei pași pentru a te confrunta cu realitatea din cont și a începe să fii stăpân pe banii tăi:

  1. Oferă-ți compasiune și acceptare pentru greșelile făcute în trecut în privința banilor. Omul cât trăiește învață.
  2. Intră în cont și revizuiește toate cheltuielile împărțindu-le pe: cheltuieli fixe și cheltuieli care pot fi ajustate. Apoi vezi unde poți renunța, negocia, ce e important și ce nu și fă un calcul încât să ai un buget personal în care să te poți încadra.
  3. Fii încrezător că fiecare bănuț va fi important și că fiind atent și planificând ai făcut un progres imens. Dacă stai pe loc, cum ar putea fi mai bine?

Dacă încă nu ai făcut quiz-ul, începe-l acum! Află cine ești în chestiuni bănești
Începe quiz-ul