Bankingul și încrederea

Bankingul se bazează pe două elemente principale: banii și oamenii. Mai sunt multe altele pe care le vom descoperi împreună pe parcursul călătoriei noastre în banking, dar cea mai importantă legătură între toate acestea se poate face numai #PeÎncredere.

Pentru început am vrut să vedem câtă încredere au oamenii între ei când vorbesc despre bani. Câtă încredere avem în oameni atunci când ne promit bani pentru o marfă și până unde merge ea.

Pe caiet

În tradiția românească, țăranii făceau datorii “pe caiet” la magazinul sătesc și la birt și le plăteau când vindeau din recoltă, animale sau produse. Era o formă primitivă de împrumut, care în unele locuri funcționează și astăzi. Oamenii aveau datorii care trebuiau onorate, uneori cu dobândă, pentru că altfel nu mai beneficiau din nou de “credit” și li se ducea vorba în sat că sunt rău-platnici. 

Chiar cuvântul “credit” este legat de a crede în ceva sau în cineva, de încredere, de considerație, stimă, autoritate. În termeni financiar-bancari, pe scurt, creditul este încrederea în solvabilitatea cuiva, pe baza căreia poate obține mărfuri sau bani pe datorie.

Provocarea noastră

Cinci oameni curajoși au acceptat provocarea noastră și au cumpărat mărfuri #PeÎncredere, încrederea devenind astfel singura lor monedă. Înarmați doar cu încredere, credibilitate și capacitatea lor de a convinge oamenii, cei cinci s-au confruntat cu provocarea și au documentat fiecare pas al călătoriei lor. De asemenea, ei ne-au arătat și momentul când dau banii înapoi oamenilor care au avut încredere.