Asociația Română a Băncilor sfătuiește românii să nu ofere contul bancar propriu către alte persoane pentru că pot deveni cărăuși de bani pentru sume provenind din infracțiuni și riscă chiar închisoarea pentru complicitate la spălare de bani.
Președintele Comisiei Antifraudă din ARB, Alin Becheanu, a explicat la emisiunea „Pastila de Bunăstare” din cadrul campaniei #Dreptullabanking, inițiată de ARB, că așa-numiții „money mules”/„cărăuși de bani” sunt persoanele își dau contul bancar pentru a primi sume de bani și apoi pentru a fi transferate altora, aceste sume provenind de multe ori din infracțiuni.
Mai exact, aceste persoane dau acces la contul lor bancar, care se poate face prin card sau prin credențialele de logare prin internet banking, respectiv userul și parola.
Sunt două categorii de cărăuși de bani: persoane care dau de bună voie contul bancar și persoane care sunt efectiv păcălite, fie printr-o formă fictivă de angajare sau colaborare ori orice formă prin care pot câștiga o sumă de bani.
Acest fenomen al cărăușilor de bani a crescut și în România. În cazul persoanelor care dau de bunăvoie acces la contul lor bancar poate fi situația în care ele fie primesc un comision pentru a deschide un cont bancar nou sau, dacă au cont, îl dau mai departe. Există și situația în care o persoană ajută un prieten care vrea să primească o sumă de bani din străinătate, dar nu are un cont deschis și atunci îi dă acces la contul său ca o modalitate rapidă de transfer, la îndemână.
Cea de-a doua categorie sunt persoanele care primesc o ofertă falsă de angajare și li se cere contul bancar sau care sunt păcăliți prin mesaje de tip sms, pe WhatsApp sau aplicații social-media și cred că e o oportunitate foarte bună de a sta acasă și a primi sume de bani. Ele pot fi păcălite prin orice metodă prin care primesc astfel de mesaje false, chiar și față în față cu cineva care le spune că au o cunoștință care le poate ajuta să obțină o sumă de bani sau să se angajeze.
Persoanele care devin cărăuși de bani pot fi implicate direct în mecanisme de spălare a banilor și se supun la riscuri mari. Astfel, banii care trec prin conturile lor provin din infracțiuni și poate fi vorba despre criminalitate informatică, trafic de droguri, trafic de persoane și multe alte lucruri. Ulterior, împotriva cărăușilor de bani se poate declanșa urmărirea penală, o componentă fiind chiar privarea de libertate, deoarece complicitatea la infracțiunea de spălare de bani se sancționează și cu închisoarea.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe un deținător de cont bancar este că orice formă de colaborare nu ar trebui să presupună să dea acces la contul lui pentru a încasa și a transfera sume de bani, consideră președintele Comisiei Antifraudă din ARB, care a arătat că acest cont bancar personal este la fel de prețios ca telefonul mobil, pe care nu îl împrumutăm.
El recomandă ca, de fiecare dată când ne cere cineva contul bancar și suspectăm că e ceva în neregulă, să nu oferim acces la el și să contactăm banca, să cerem informații și vom găsi precizări lămuritoare. Dacă primim un mesaj suspicios cel mai bun lucru este să-l ignorăm și să încercăm să găsim formele standard de angajare sau colaborare prin care putem obține avantajele dorite, sfătuiește Alin Becheanu.