Mamaia, 10 iulie 2025 – Turiștii și localnicii de pe litoral sunt invitați, în perioada 11-13 iulie 2025, să viziteze „Taraba cu Parale”, un eveniment interactiv de educație financiară organizat în zona Cazino Mamaia de băncile din România și Asociația Română a Băncilor (ARB), sub umbrela campaniei naționale „Dreptul la Banking”.
Participanții sunt așteptați vineri, 11 iulie 2025, între orele 09:00-14:00 și 16:00-22:00, iar sâmbătă și duminică, 12-13 iulie 2025, în intervalul orar 16:00-22:00 în zona Cazino Mamaia.
Vizitatorii pot participa la un quiz interactiv, cu întrebări despre economisire, gestionarea bugetului și siguranță digitală. Persoanele cu vârsta peste 18 ani care obțin un scor de 90% sau 100% vor primi premii pe loc.
„Taraba cu Parale” oferă sfaturi concrete despre cum ne putem construi un buget sănătos, cum putem economisi inteligent și cum ne protejăm în mediul online. Contextul vacanțelor poate veni cu riscuri suplimentare pe fondul unei vigilențe mai scăzute. Fraudele digitale pot apărea în cele mai banale situații precum o rezervare de ultim moment, o promoție „prea bună” sau o rețea Wi-Fi nesecurizată.
Aproximativ 71% dintre românii adulți au cel puțin un produs bancar. Scorul de alfabetizare financiară înregistrat de adulții din România a fost de 54, peste nivelul înregistrat în Italia, de 53, dar se poziționează sub media celor 40 de state participante la studiul realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de 60. Aceste date subliniază nevoia de educație financiară aplicată, în limbaj accesibil și în contexte apropiate de viața reală.
Reprezentanți ai băncilor vor fi prezenți pentru a oferi explicații clare și exemple practice despre gestionarea bugetului, siguranța în mediul digital și drepturile consumatorilor în relația cu băncile. Scopul este ca fiecare interacțiune să devină un moment de învățare simplă, utilă și aplicabilă în viața de zi cu zi.
Campania „Dreptul la Banking”, inițiată în anul 2020, promovează incluziunea financiară și accesul la informații esențiale pentru luarea unor decizii responsabile în viața de zi cu zi. În cei cinci ani de existență, proiectul a ajuns la sute de mii de români, prin evenimente locale, conținut educativ și activări directe în comunități.