Nu, nu există un astfel de pericol. A existat o perioadă, când s-a declarat starea de urgență, în care s-a înregistrat o creștere a retragerilor de cash, băncile având tot timpul numerar disponibil. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultima perioadă acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut. Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi chiar a crescut uşor. BNR a transmis că, în prezent, nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.
BNR recomandă ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.
Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Potrivit sursei, după anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.
Băncile din România au avut pregătite din timp planuri pentru situații de urgență și le aplică doar dacă este cazul.