București, 15 iulie 2025. Peste 500 de turiști au participat la concursul de educație financiară și digitală cu premii organizat la Mamaia, în perioada 11-13 iulie 2025, sub conceptul „Taraba cu Parale”, care este parte din campania națională „Dreptul la Banking” lansată de băncile din România și Asociația Română a Băncilor în anul 2020. Scorul mediu obținut la întrebările de educație financiară și siguranță online a fost 7,6, ceea ce indică o înțelegere tot mai solidă a conceptelor de banking, dar și nevoi persistente în ceea ce privește protecția digitală.

Aproximativ 95% dintre adulții participanți au răspuns corect ce este inflația, iar 94% au identificat riscurile ce pot apărea pe durata unui credit. Trei sferturi dintre participanți cunosc în ce constă activitatea unei bănci comerciale. Doar 56% dintre respondenți au identificat corect fraudele de tip phishing, iar 80% dintre românii chestionați știu în ce situații nu trebuie să furnizeze datele de card.

Cunoștințele din zona siguranței online rămân o zonă vulnerabilă, în contextul în care la nivel mondial cetățenii sunt tot mai expuși fraudelor digitale. Pe toată durata evenimentului, reprezentanții băncilor au fost prezenți la stand, discutând direct cu turiștii despre teme relevante și oferind explicații despre buget, riscurile asociate zonei online și despre responsabilitatea financiară.

În contextul în care tot mai mulți români efectuează plăți electronice, ARB subliniază câteva reguli simple, dar esențiale:

  • Fiți atenți la ofertele „prea bune ca să fie adevărate”, acestea pot fi capcane folosite de infractorii cibernetici pentru a fura bani sau date personale. Verificați sursa și nu vă lăsați atrași de oferte la prețuri ireale.
  • Nu furnizați datele de pe fața și spatele cardului și nici datele de acces la internet/mobile banking (username și parola). Datele de pe card se folosesc doar de către posesorul cardului când face plăți online pe site-uri securizate.
  • Evitați efectuarea unor plăți ca urmare a unor „sfaturi” primite telefonic, indiferent dacă pretinde că este de la bancă sau din partea autorităților.
  • Dacă trebuie să primiți bani, furnizați doar IBAN-ul, acesta conține litere și cifre.
  • Nu accesați link-uri primite din surse necunoscute pe mail, SMS, rețele sociale sau aplicații de chat (WhatsApp, Telegram etc.).
  • Nu folosiți rețelele Wi-Fi publice pentru accesarea conturilor bancare.
  • Protejați-vă dispozitivele cu antivirus actualizat și parole puternice.
  • Folosiți autentificarea în doi pași la rezervări online și tranzacții, o combinație de parolă, telefon și biometrie vă protejează suplimentar.

 

 

„Taraba cu Parale” va reveni pe litoral în luna august, oferind turiștilor o nouă ocazie de a-și testa și îmbunătăți cunoștințele financiare și de securitate informatică, tot într-un cadru relaxat și interactiv.

Campania „Dreptul la Banking”, inițiată în anul 2020, promovează incluziunea financiară și accesul la informații esențiale pentru luarea unor decizii responsabile în viața de zi cu zi. În cei cinci ani de existență, proiectul a ajuns la sute de mii de români, prin evenimente locale, conținut educativ și activări directe în comunități.