Chiar dacă nu ai bani mulți și te bazezi pe un salariu care nu e foarte mare tot poți să economisești printr-o metodă simplă de a investi pe piața de capital, a dezvăluit analistul financiar Iancu Guda, la emisiunea lui Vlad Petreanu “Pastila de banking”, de la Europa FM, din cadrul campaniei #Dreptullabanking.
Guda a făcut un calcul simplu, bazându-se pe faptul că oricine poate pune deoparte 100 de lei pe lună, iar această sumă este investită pe bursă pe termen lung, luând în calcul indexul bursier Total Return (BET-XT-TR). Analistul financiar crede că doi parteneri sau un cuplu cu două salarii minime pe economie, care înseamnă 3000 lei net, pot pune deoparte măcar 3% pe lună, adică 100 de lei, care investiți în replicarea indicelui începând cu anul 2000 ar însemna cam 40.000 de euro. Mai exact, aduni în 21 de ani vreo 26.000 de lei, care la valoarea de azi ar fi cam 188.000 lei, aproape 40.000 euro.
Acest tip de investiție se numește pasivă, deoarece nu trebuie să faci mare lucru sau să fie nevoie să ai cunoștințe avansate despre piața de capital ori să analizezi companiile listate la bursă. Este vorba doar de replicarea indicelui bursier, care se face la click. Practic, o persoană deschide un cont la un broker sau cumpără unități de fond la fondurile de investiții și cu doar un click pe lună și 100 de lei lunar, care să fie investiți pe termen lung, reușește să își înmulțească banii.
Pentru a găsi unde să investești trebuie intrat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, unde sunt autorizați toți brokerii și fondurile de investiții. Dacă vrei să investești direct îți deschizi un cont online la brokerul ales, după ce te uiți la costurile de operare și la comisioanele brokerilor, experiența și profesionalismul lor. Indirect poți alege un fond de investiții după ce te-ai uitat tot la costurile de operare, comisioanele de administrare și experiența fondurilor de investiții în activitate.
Aceasta este doar o metodă simplă de a economisi bani prin investiții pentru a ajunge la independență financiară chiar ca simplu salariat în România.
Ce înseamnă să fii independent financiar?
Iancu Guda crede că oricine poate visa și ajunge la independența financiară, care este cel mai important reper, deoarece ne arată cât putem trăi din banii produși de banii noștri. De exemplu, dacă ai strâns 40.000 de euro și reusești ca aceștia să îți producă în plus 10% pe an, asta înseamnă 4000 de euro, iar în cazul în care costurile tale lunare sunt de 1000 de euro concluzia este că ai câștigat independență financiară de patru luni, timp în care, dacă nu muncești, poți să trăiești numai din… banii produși de banii tăi.
Guda apreciază că, din păcate, în România se gândește prea mult în termeni de bogăție și prea puțin în termeni de independență financiară. Bogăția unui om este doar ceea ce avem și arătăm, respectiv case, mașini, bunuri, etc. din care se scad datoriile.
El susține că cei independenți financiar ajung la această stare pentru că au un circuit al banilor diferit față de cei dependenți financiar, mai exact din veniturile lor mai întâi se plătesc pe ei, adică pun bani deoparte. Ideal ar fi de pus deoparte 20% din venituri sau măcar 10%, iar cu acei bani prima preocupare este să investești în active, multe și diversificate, care să aducă și mai mulți bani și de abia apoi să te preocupi de cheltuieli și achiziția de pasive.
Ceilalți, dependenții financiar, se preocupă mai întâi ca din banii pe care îi câștigă să facă cheltuieli și achiziții de pasive, adică mașini, case, haine, gadget-uri și de abia apoi, la final, se uită dacă le mai rămân bani.
Din păcate, celor mai mulți români nu le mai rămân bani pentru că rata de economisire raportată la veniturile populației din România este de doar 6%, ceea ce înseamnă că 8 din 10 români sunt dependenți financiar.
Ce să faci când cheltuielile îți depășesc veniturile?
Dacă ai venituri mai mici decât cheltui o soluție este, în opinia lui Iancu Guda, să îți faci un buget de cheltuieli ca să te organizezi și să știi pe ce dai banii. Să știi cât dai pe sport în fiecare an în medie, pe educație, hrană, haine, concedii, întreținerea ori transport. Este important să ai acest buget, precum o firmă care știe pe ce cheltuie și să fii organizat cu cheltuielile. Dacă prima soluție este gestiunea atentă a cheltuielilor pe baza unui buget, a doua oferită de Guda este investiția în educația proprie, adică dezvoltare, acumulare de abilități pentru a ne ajuta să fim pregătiți pentru exploatarea oportunităților.
Ăsta e de fapt “norocul”: întâlnirea dintre oportunitate și pregătire, iar asta ne ajută să creștem și să diversificăm veniturile în viitor, spune analistul financiar.