Copiii cer o jucărie și văd că părinții lor o plătesc cu bani. Astfel, ei înțeleg de mici că folosind banii pot avea ce își doresc și devin interesați de ei. Acela e momentul pentru a începe să învețe lecții financiare care să dureze o viață. Treptat, cu trecerea anilor, educația lor financiară se va diversifica și va deveni complexă, însă primele lecții despre bani sunt foarte importante și ele pot fi predate de părinți și bunici.

Cele mai bune lecții financiare pentru cei mici fac parte din experiența de zi cu zi, atunci când copilul este interesat și uneori pune întrebări. Pentru copii, care au o atenție distributivă și o putere de concentare mai mică, este mult mai bine ca aceste lecții să fie legate de ceea ce li se întâmplă, de momentele când își manifestă interesul pentru bani și folosirea lor.

În plus, părinții și bunicii pot căuta cu abilitate oportunități de a le vorbi copiilor despre bani, de a le citi cu voce tare informații financiare de bază și de a juca jocuri inspirate din realitate care să se concentreze pe cheltuirea banilor cu înțelepciune.

O recomandare: Fiți deschiși și sinceri atunci când discutați despre experiențele dvs. financiare – bune sau rele – deoarece copiii și tinerii simt și reacționează mult mai bine.

Și 10 sfaturi concrete ca să folosiți diverse oportunități pentru educația financiară a copiilor și tinerilor:

 

  1. La magazin

Este ușor să dați exemple clare de “nevoi” și „dorințe” folosind diferite tipuri de alimente la un magazin alimentar. Laptele (pentru oase puternice) este o nevoie, băuturile răcoritoare sunt o dorință. Stabiliți un buget de cumpărături cu copilul dvs. și alegeți alimentele pentru a vă încadra în suma disponibilă. Explicați avantajele comparării prețurilor produselor, cupoanelor de reduceri și chiar mărcilor de magazine.

  1. În ziua de plată a salariului

Când primiți salariul discutați despre modul în care îl bugetați (împărțiți) pentru a plăti rata la locuință, utilitățile, alimentele și îmbrăcămintea și cum se economisește o parte pentru cheltuieli viitoare, cum ar fi cele pentru achiziția de bunuri de folosință îndelungată (televizor, frigider, etc.), dar și cele îndepărtate privind școlarizarea și pensionarea. Precizați sumele care vor fi cheltuite lunar și câți bani sunt puși deoparte.

  1. Economisirea

Încurajați copiii și adolescenții să își stabilească un obiectiv financiar, cum ar fi economisirea pentru o bicicletă și explicați-le cum să-l atingă. Întrebați-i periodic câți bani au strâns și de cât mai au nevoie. Explicați că banii pot fi economisiți mai bine la bancă unde vor fi mai mulți pentru că vor primi dobândă.

  1. Planificați o excursie, o vacanță

Indiferent dacă intenționați să faceți o ieșire la un parc de distracții local, o excursie de scurtă durată sau o vacanță, subliniați valoarea economisirii pentru familie. Stabiliți un obiectiv de economii familiale care să implice copiii dvs. Aflați costul și discutați despre modalitățile prin care toți membrii familiei pot ajuta la atingerea obiectivului. 

  1. Plata facturilor

Explicați copiilor modurile în care pot fi plătite facturile la utilități – de exemplu cele la telefonie, care pot fi efectuate la ghișeul operatorului telecom sau online, prin internet banking sau prin aplicațiile pentru telefonul mobil. Discutați despre modul în care fiecare metodă de plată a facturilor scoate bani din contul dvs. Explicați importanța plății facturilor la timp pentru a evita penalitățile, pierderile de bani.

  1. Folosirea cardurilor

Explicați copiilor ce sunt cardurile, de câte tipuri sunt și cum se folosesc. Că ele pot fi utilizate atât pentru scoaterea banilor de la bancomat, cât și pentru plata online fără a folosi banii fizic. Arătați-le cum funcționează un bancomat la fața locului, deoarece îl pot percepe ca o jucărie nouă și interesantă. Când mai cresc, treceți în revistă cu adolescenții caracteristicile cardurilor, de debit și de credit. Spuneți-le că folosirea cardurilor de credit înseamnă un împrumut care trebuie rambursat și în ce condiții se face înapoierea banilor. Arătați-le un extras de cont de card de credit, cu o factură.

  1. Navigarea pe Internet

În timp ce sunteți pe Internet, explicați copiilor dvs. cât de valoroase sunt informațiile lor personale și confidențialitatea pentru dvs., pentru ei și pentru prădătorii online. Discutați despre riscurile și beneficiile partajării anumitor informații. Apoi, ca familie, faceți o listă de reguli pentru păstrarea în siguranță a informațiilor personale online. Dați-le exemple de site-uri care fură datele și le folosesc ulterior pentru a vă extrage bani din cont.

  1. Plata online

De fiecare dată când aveți ceva de plătit online arătați copilului cum se procedează, care sunt pașii și avantajele acestui tip de plată. Exemplificați cu plățile prin internet banking și prin aplicațiile pentru telefonul mobil. Explicați datele care trebuie folosite și cum sunt introduse. Dați exemple de plăți online sigure și nesigure, în special în cazul shoppingului online, cu exemple de furturi de bani. Arătați de ce plata online prin bănci este mai sigură.

  1. La bancă

După pandemie, când veți merge la bancă, luați copiii cu voi și arătați-le cum se face banking. Rugați un funcționar al băncii să explice operațiunile pe care le aveți de efectuat și completați și dvs. cu ce este neclar. Cereți să vi se permită să faceți cu copilul dvs. un tur al băncii și arătați-i principalele zone de interes.

  1. Vorbiți în mod constant despre bani și banking

Încurajați-vă întotdeauna copilul să pună întrebări despre bani. Dacă nu cunoașteți răspunsul, cercetați-l împreună sau întrebați-l pe bancherul dvs. De asemenea, când aveți ocazia, discutați cu copilul despre banking, iar cu adolescenții intrați în detalii despre cum se face banking.