Consumatorii pot avea soluții pentru ca ratele la bancă să devină suportabile și Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) le poate găsi și pune în practică, a afirmat Alexandru Păunescu, președinte al CSALB, la emisiunea lui Vlad Petreanu “Pastila de banking”, de la Europa FM, din cadrul campaniei #Dreptullabanking.
Ce fac dacă nu mai pot să îmi plătesc ratele la bancă?
Alexandru Păunescu a spus că primul pas obligatoriu pe care trebuie să îl facă un consumator care nu își mai poate plăti ratele este să ia legătura cu banca sau cu instituția financiară de unde a luat creditul. Dacă în urma contactării băncii sau a instituției financiare nebancare (IFN) consumatorul nu a ajuns la niciun rezultat, nu a primit un răspuns favorabil sau nu a primit deloc un răspuns, are varianta accesării CSALB pe site la https://csalb.ro/ sau să trimită un mail la secretariat@csalb.ro. Pe site va găsi o mulțime de informații referitoare la ce face această entitate, cu ce se ocupă, cum poate să vină în sprijinul consumatorilor și, deopotrivă, a instituțiilor financiare.
CSALB a funcționat de la început eminamente online, dinainte de pandemie, este adaptat la activitatea online și este foarte simplu de intrat în contact. Păunescu a precizat că se pot trimite la CSALB cereri atât în formatul clasic, prin poșta clasică, precum și prin e-mail sau prin intermediul unei aplicații puse la dispoziția consumatorilor, care este extrem de folosită. “Peste 90% din cererile pe care le primește CSALB sunt prin această aplicație pe care o găsiți pe site”, a arătat Alexandru Păunescu.
Ce face CSALB pentru consumatori?
CSALB este o entitate care se ocupă de soluționarea alternativă, adică în afara instanțelor, a unor neînțelegeri și nemulțumiri care vin din partea consumatorilor referitoare la relațiiile financiare pe care aceștia le au cu băncile sau cu instituțiile financiare nebancare, a detaliat Păunescu. El a explicat că CSALB ia legătura cu banca sau cu IFN-ul atunci când primește o cerere, încercând să găsească o soluție de compromis între solicitarea consumatorului și ce poate oferi banca sau IFN-ul ca urmare a solicitării.
CSALB face un pic mai mult ca un mediator în relația consumatorilor cu băncile, oferind soluții
Președintele CSALB a afirmat că diferența între consiliere și mediere este că într-o procedură de conciliere, conciliatorul, adică cel care se ocupă de intermediarea relației dintre bancă și consumator, poate să propună o soluție, pe când mediatorul stă doar între cele două părți și încearcă să le îndrume să ajungă la o variantă de compromis. În cazul CSALB, conciliatorul poate să ia o decizie, să vină cu o propunere concretă, clară, spre deosebire de mediator. “Putem spune că în acest caz concilierea este tot o formă de mediere, evident un pic adăugată, îmbunătățită față de varianta de mediere clasică. Acest conciliator se poate implica efectiv, propunând o soluție”, a spus președintele CSALB.
Alexandru Păunescu a arătat că este vorba despre lucruri care deja s-au întâmplat, despre o chestiune care a fost pusă la dispoziția consumatorilor de șase ani. CSALB funcționează efectiv de cinci ani și în ultimii doi ani a primit peste 2500 de cereri din partea consumatorilor. Un aspect important este procedura pusă la dispoziție de reglementările europene, care a fost transpusă în legislația de la nivel național.
Banca nu este obligată să intre în procedura de soluționare alternativă, ci doar dacă solicitarea consumatorului e justificată. Cererea pe care o face un consumator este trimisă la bancă, dar aceasta poate să răspundă că nu intră în negociere din diverse motive: pentru că sunt deja pe rol litigii cu privire la același dosar, pentru că solicitarea consumatorului este neîntemeiată, pentru că deja s-au făcut mai multe oferte consumatorului pe care acesta nu le-a acceptat, etc.
Ce se poate face ca plata ratelor să devină suportabilă?
Alexandru Păunescu a explicat că există mai multe soluții găsite de CSALB astfel încât plata ratelor să devină suportabilă. Astfel au fost situații în care banca a redus soldul, efectiv a redus creditul cu 10-15-20% sau cazuri în care au fost eliminate anumite comisioane astfel încât să se reducă rata, pentru că de multe ori un comision poate să reprezinte o sumă semnificativă din rata lunară. De asemenea, pentru unii consumatori s-a făcut o rescadențare, adică s-a prelungit perioada de rambursare a creditului de la câteva luni până la câțiva ani, în așa fel încât rata lunară să fie suportabilă sau chiar s-a făcut o restructurare a creditului, adică s-au eliminat o parte din sumele pe care respectivul consumator le plătea.