În situația în care contractezi un credit, este ideal ca ratele să nu depășească o treime din venituri și să te împrumuți întotdeauna în moneda în care ai salariul, sunt câteva dintre sfaturile acordate în cadrul show-ului online “La Taclale și Parale” – ediția a IV-a, din campania  #DreptulLaBanking.

Emisiunea-concurs moderată de Cabral a fost atât un prilej de verificare a cunoștințelor generale ale concurenților pe teme financiare, dar și de oferire pentru public a unor recomandări.

Astfel, în cazul în care dorești să iei un credit bancar este bine ca înainte să cunoști riscurile la care te expui pentru că împrumutul trebuie rambursat și cel mai potrivit este să o poți face fără un prea mare efort.

Alte informații și recomandări din emisiunea-concurs:

  • Banca Națională a României are printre atribuții și obiective asigurarea stabilității financiare, asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, emiterea de bancnote și monede.
  • Riscurile ce se pot materializa în timpul perioadei de creditare sunt riscul pierderii veniturilor, riscul valutar în cazul în care creditul e în altă monedă decât salariul și riscul ratei de dobândă dacă creditul e cu dobândă variabilă.
  • În urma unei sesizări depuse la bancă din partea unui consumator, termenul maxim de răspuns este de 30 de zile lucrătoare.
  • În mailurile de tip phishing se pot regăsi cereri de actualizare de date personale, mesaje urgente de schimbare a parolelor, texte impersonale cum ar fi cele de la diverși comercianți, care cer completarea datelor de pe card. Nu da curs acestor solicitări.
  • Prin serviciul de internet banking se pot efectua de la distanță transferuri între conturi deschise la bănci diferite, plata facturilor, deschideri și închideri de conturi, viramentul salariului și altele. Băncile oferă posibilitatea de a investi în unități de fond ale diverselor fonduri de investiții, de a cumpăra asigurări de viață sau diverse alte forme de asigurări, precum și a face alte operațiuni bancare.
  • Pentru ca o persoană să poată primi o sumă de bani nu trebuie să furnizeze datele de pe card, ci doar IBAN-ul, pentru că altfel se expune și creează o breșă de securitate.
  • În categoria de cheltuieli fixe lunare ale bugetului personal se regăsesc facturile lunare și rata la credit, nu și alte cheltuieli cum ar fi asigurarea la mașină și hainele.
  • Restructurarea unui credit poate fi aplicată în mai multe situații, nu doar în cazul în care persoana împrumutată are o problemă medicală. Restructurarea creditului se poate face în general în cazurile în care persoana împrumutată are probleme de lichiditate, fie și-a pierdut serviciul, fie i s-a micșorat salariul și în alte situații.
  • Depozitele sunt garantate de Fondul de garantare a Depozitelor Bancare în limita plafonului de 100.000 de euro per deponent per bancă.
  • Cardul de debit este instrumentul de plată care permite posesorului un mjloc de acces la disponibilitățile proprii din contul atașat cardului.

Sezonul IV al show-ului online “La Taclale și Parale” s-a desfășurat în perioada 5.10.2021 – 6.11.2021 și a inclus patru emisiuni, difuzate săptămânal, în ziua de sâmbătă, pe pagina de Facebook @DreptulLaBanking.

Această ediție aniversară, cu marele premiu în valoare de 5.000 euro, s-a adresat familiilor. Emisiunea de tip quiz, a cărei gazdă este Cabral, a adunat în sezoanele precedente peste 2.000 de înscrieri.